Sufletul Basarabiei: Poetul Gheorghe Vodă

Gheorghe Vodă (December 24, 1934, Văleni – February 24, 2007, Chişinău) was a writer from Moldova.

He died on February 24, 2007 in Chişinău. Among the participants of the funeral of the late Gheorghe Vodă were Arcadie Suceveanu, vice president Moldovan Writers’ Union, Ion Ungureanu, Vladimir Beşleagă, Anatol Codru, Andrei Vartic, Andrei Strâmbeanu, Mihai Poiată. (wikipendia)

Awards

  • Marele Premiu pentru film documentar la Festivalul regional de filme din Chişinău (1967)

pentru filmul De-ale toamnei;

  • Premiul special al juriului pentru cea mai bună comedie şi Premiul special al juriului pentru cea mai bună ecranizare la Festivalul regional de filme de la Riga (1968, ediţia VIII-a) pentru filmul Se caută un paznic.

Works

  • Zborul seminţelor (1962)
  • Focuri de toamnă (1965)
  • Ploaie fierbinte (1967)
  • Aripi pentru Manole (1969)
  • Pomii dulci (1972)
  • Inima alergând (1981)
  • De dorul vieţii, de dragul pământului (1983)
  • Valurile (1984)
  • La capătul vederii (1984)
  • Viaţa pe nemâncate (1999)

Filmography

  • Bariera (s/m, 1965)
  • Se caută un paznic (1967)
  • Singur în faţa dragostei (1969)
  • Vara ostaşului Dedov (1971)

Documentary Films

  • Amar (1965)
  • Chişinău-500 (1966)
  • Cu cântecul în ospeţie (1966)
  • De-ale toamnei (1966)
  • Maria (1969)
  • Chişinău, Chişinău (1971)
  • Încredere (1973)
  • Vară de neuitat (1974)
  • Usturici nr.3 (1989)

Scenarist

  • Familia noastră (1962)
  • Amar (1965)
  • Bariera (s/m, 1965)
  • Singur în faţa dragostei (1969)
  • Maria (1969)
  • Maturitate (1973)
  • Încredere (1973)
  • Vară de neuitat (1974)
  • Usturici nr.12 (1975)
  • Jumătate de regat pentru un cal (1983)

 

Urare de viață lungă, cântec pe versurile poetului Gheorghe Vodă:

muzica – Liviu Știrbu Petre Toma

Formația – ”Plai”  condusă de Ștefan Petrache

Poeme în lectura autorului:

Mulțumim din suflet pt. tot acest tezaur, doamnei Nina Parfentie -redactor la Radio Moldova, sub a cărei aripă protectoare de înger ca într-un leagăn de spirit viețuiesc poeții Moldovei!

La mulți ani, distinsă doamnă! 

 

Related Posts

  • 46
    Campania: recită un poem! Dragi ascultători: Ne-am gândit să-ncepem anul printr-o campanie care să ne apropie și să ne ajute să ne cunoaștem și cum poezia întotdeauna apropie vă vom propune de-acum înainte, în fiecare săptămână,  câte un poem pe care dvs să-l recitiți, să-l înregistrați mp3 și pe care…
    Tags: de, în
  • 46
    Gheorghe Crăciun (n. 8 mai 1950 – d. 30 ianuarie 2007, comuna Tohanu Vechi, județul Brașov) a fost romancier, teoretician literar român. A fost profesor universitar de teoria literaturii la Facultatea de Litere a Universității din Brașov.
    Tags: de, gheorghe, la