Nicolae Herlea

Nicolae Herlea (n. 28 august 1927, București, România – d. 24 februarie 2014, Frankfurt, Germania) a fost un bariton român.

Biografie

Baritonul Nicolae Herlea s-a născut în București, la 28 august 1927.

A studiat la Conservatorul din București cu profesorul Aurelius Costescu-Duca. Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.

A debutat în 1951 pe scena Operei Naționale din București cu rolul Silvio din spectacolul Paiațe și a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene.

Tot în 1951 a câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din Moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc.

Repertoriul său bogat cuprinde roluri de seamă din creația universală; a fost Figaro în Bărbierul din Sevilia de Rossini (rol pe care l-a interpretat de aproximativ 550 de ori), lordul Ashton în Lucia di Lammermoor de Donizetti, Rigoletto în Rigoletto de Verdi, Escamillo înCarmen de Bizet, Oneghin în Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Igor în Prințul Igor de Borodin, Scarpia în Tosca de Puccini. Vocea sa, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturalețe și avânt o întinsă gamă de sentimente. Calitățile sale vocale sunt susținute de un autentic talent actoricesc.

A cântat în compania multor artiști consacrați ai operei, printre care se numără: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Franco Corelli,Placido Domingo, Joan Sutherland, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken,Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.

A fost președintele Juriului Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée și a predat cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din București. Moare la 24 februarie 2014 la varsta de 86 de ani in urma unor complicatii datorate varstei inaintate.

Premii și distincții

Dintre multele premii și distincții naționale și internaționale:

Înregistrări

Înregistrări video:

 • „Tosca” la Tokio cu Montserrat Caballé și Giseppe Di Stefano (1975)
 • „Andrea Chenier” / TV-Film 1971 / Cornel Stavru tenor, Mariana Slatinaru-Nistor soprană, Nicolae Herlea bariton
 • „La Forza del Destino” / TV-Film / Mariana Slatinaru-Nistor soprană, Ludovic Spiess tenor, Nicolae Herlea bariton
 • „Rigoletto” / TV 1984 / Silvia Voinea soprană, Octavian Naghiu tenor, Nicolae Herlea bariton
 • „Il Barbiere” / Film 1983 / Silvia Voinea soprană, Valentin Teodorian tenor, Nicolae Herlea bariton
 • „La Traviata” / TV 1984 / Vasile Moldoveanu tenor, Octavian Naghiu tenor, Nicolae Herlea bariton
 • „Un Ballo in Maschera” / Film 1987 / Silvia Popp soprană, Ludovic Spiess tenor, Nicolae Herlea bariton
 • „Lucia Di Lammermoor” / Film 1985(?) / Silvia Voinea soprană, Florin Georgescu tenor, Nicolae Herlea bariton

Verdi: Don Carlos: I/1 (4-act vers), Dio che nell’alma (Corelli, Herlea, Adler)
Franco Corelli (t), Don Carlos; Nicolae Herlea (b), Rodrigo;
Kurt Adler, cond.
Lilve performance, March 7, 1964

Pagliacci: Nedda-Tonio scene beg. (Florescu, Herlea)

Arta Florescu (s), Nedda; Nicolai Herlea (b), Tonio; Arta Florescu (s), Nedda; Bucharest National Opera Orchestra, Mircea Popa, cond.
Electrecord, recorded 1966

 

Traviata: Act II, Sc 1, Violetta-Germont scene (Zeani, Herlea; Bucharest 1968)

Virginia Zeani (s), Violetta Valery; Nicolae Herlea (b), Orchestra of the Romanian National Opera (Bucharest), Jean Bobescu, cond. Electrecord/Vox, recorded 1968

Related Posts

 • 77
  Nicolae Herlea (n. 28 august 1927, București - d. 24 februarie 2014, Frankfurt am Main, Germania) a fost un bariton român. Pagliacci: Nedda-Tonio scene beg. (Florescu, Herlea) Act II, Scene 2, Restate! (Tozzi, Herlea, Adler) Verdi: Don Carlos: I/1 (4-act vers), Dio che nell'alma (Corelli, Herlea, Adler)
  Tags: herlea, nicolae
 • 43
  Nicolae Iorga (născut Nicu N. Iorga, n. 5 iunie 1871, Botoșani – d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, județul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român. Este cunoscut în lume ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și…
  Tags: în, și, nicolae