Poem al florilor – 16 ianuarie

download (1)Léo Delibes

Fiu al unei familii cu înclinații spre artă și cu o veche tradiție muzicală, Léo Delibes s-a născut în ziua de 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val (Franța). Beneficiază în copilărie de o educație muzicală din partea mamei și al unui unchiu (organist). După moartea tatălui în 1847 se stabilește laParis unde studiază la Conservator.

Léo Delibes a intrat de timpuriu în contact cu scena muzicală franceză, căreia îi va dedica întreaga viață. Prima sa compoziție de balet „La source” („Izvorul”), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia (în 1876). Cu opera „Le Roi l’a dit” (1873) cunoaște succes la Opéra-Comique din Paris, iar în 1881 opera Lakmé (prezentată în premieră tot la Opéra-Comique) va înregistra un triumf copleșitor.

În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.

Acțiunea capodoperei sale, opera Lakmé, este plasată într-o lume cu totul deosebită față de cele obișnuite în lumea operei de până atunci, anume în lumea hindusă.


 

Fotografie Mădălina Grama Toma 

Related Posts

  • 48
    Tags: toma, grama, mădălina
  • 48
    Ultima poezie, autor Anna Ahmatova lectura Lucian Dumbravă Ultimul poem al zilei.... by Radio Frecventa on Mixcloud Fotografie Mădălina Grama Toma
    Tags: al, toma, grama, mădălina, anna